PRVI ŠOLSKI DAN (poročilo in fotografije)

Prvega septembra so se tudi za dijake SGLŠ Postojna (spet) odprla šolska vrata. Po (ponovnem) srečanju z razredniki in obveznimi informacijami za uspešno šolanje smo si dijaki srednjega poklicnega izobraževanja ogledali gledališko predstavo Najstnica Neja, ki govori o s številnimi dvomi in težavami povezanim obdobjem odraščanja. Dijaki srednjega strokovnega izobraževanja pa smo razbijali stereotipe v Živi knjižnici v Parku mladosti pred šolo.


Projekt Živa knjižnica – ne sodi knjige po platnicah! deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so knjige ljudje, ki so predstavnice in predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki, in ki so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji ter jo deliti z obiskovalci knjižnice. Žive knjige med SGLŠ-jevci so bili: odvisnik od prepovedanih substanc v postopku zdravljenja, ozdravljen odvisnik od prepovedanih substanc, ki danes deluje v projektu Človek, oseba z izkušnjo izgube spomina, lezbijka, duhovnik, svobodni umetnik in temna stran kulture, EVS prostovoljka – tujka v Sloveniji s slovarjem, begunka, upokojenka z demenco, čefurka, dr. Nina Vanita – človek brez službe, svobodnjak, ženska, ki opravlja moški poklic – policistka, ženska, ki opravlja moški poklic – gasilka, pokrita muslimanka, gej in zagovornica enakih možnosti vseh spolov. Skupaj kar 18 knjig je bralo 210 dijakinj in dijakov v družbi 16 učiteljic in učiteljev. Spremljevalni program so spremljale delavnice srečevanja in ozaveščanja stereotipov, udeleženci pa so sodelovali tudi pri evalvaciji.

Živo knjižnico sta SGLŠ-jevcem pomagali izvesti BOREO in LEGEBITRA. Hvala za čudovit prvi šolski dan; hvala knjigam za zgodbe in iskrena hvala dijakom za aktivno branje.

SGLŠ-jevci