Dijaki in učitelji SGLŠ izdelujemo drevak

Učitelji in dijaki SGLŠ Postojna sodelujemo pri izdelavi drevaka, kakršnega so nekoč uporabljali ob Snežniškem gradu. Drevak je plovilo, narejeno iz enega debla, ki ima zaradi ploske oblike dna manjši ugrez.

Pri izdelavi drevaka sodelujeva Gregor Češarek in Zorislava Makoter ter dijaki 2. letnika IP gozdar in IP mizar. Za nami je že kar nekaj opravljenega dela, v prihodnosti nas čaka še končna obdelava drevaka, ki bo kasneje nameščen v ogled v Snežniškem gradu. Preizkusili bomo seveda tudi plovnost drevaka. Sicer pa je izdelava drevaka ideja g. Igorja Ravbarja, zaposlenega v Narodnem muzeju Ljubljana, s katerim sva se spoznala ob izdelavi cerkniškega drevaka v okviru preteklega projekta V istem čolnu, mladi čuvarji izročila, v katerem je sodelovala tudi SGLŠ Postojna.  Z g. Ravbarjem smo se kasneje dogovorili, da bomo pomagali tudi pri izdelavi deblaka/drevaka, kakršnega so nekoč uporabljali ob Snežniškem gradu.

Konstrukcijska osnova je posneta po drevaku iz Ljubljanskega barja, drevak je iz enega debla, dolžine več kot sedem metrov. Drevak bi moral biti izdelan iz jelke, vendar ga izdelujemo iz smreke, ki je bila “darilo žledoloma”.