1. šolski dan

Vsak začetek šolskega leta se začne pisati nova zgodba. In vanjo ste vstopili vi, dragi naši SGLŠ-jevci in SGLŠ-jevke, s svojimi pričakovanji, željami, načrti in novimi izkušnjami. Vanjo smo vstopili mi, delavci šole, ki bomo s svojim strokovnim znanjem skrbeli, da se bo tudi v šolskem letu 2016/17 spisala zgodba, ki bo ostala v prijetnem spominu vsem nam. Tudi letošnje šolsko leto začenjamo z zanosom, s pričakovanji, polni upanja in načrtov.

V SGLŠ Postojna smo se odločili, da leto začnemo aktivno in vsem skupaj podarimo prav posebno uverturo v novo šolsko leto – koncert na odejicah v Parku Mladosti.  Imenitni 70-članski simfonični orkester NOVA filharmonija iz Nove Gorice nam je njim lastno ljubezen do glasbe podal na svojstven način in tako smo poslušali suito iz opere Carmen, Dvorakovo Pesem Luni, Cavallerio Rusticano Pietra Mascagnija, pa nežno Massenejevo Meditacijo iz opere Thais, strastni Tango Jauolosie in llirično arijo Giaccoma Pucinija O mio babbino caro ter Verdijevo napitnico Libiamo za konec.

Po koncertu smo nekateri v parku brali “žive knjige”, ki so nas obiskale v okviru drugačne knjižnice, kot smo je vajeni; Živa knjižnica namreč deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da knjige dejansko govorijo, saj gre za ljudi z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in pogledi na svet, ki so jih pripravljeni deliti z bralci. Drugi del dijakov pa je poslušal predavanje predstavnikov gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, ki z osebnimi zgodbami poškodovancev v prometnih nesrečah osveščajo mlade, da sekunda nepremišljenosti lahko prinese s sabo trajne posledice. Z nami sta bila Ivo, ki se je ponesrečil v prometni nesreči z avtomobilom zaradi utrujenosti in neprilagojene hitrosti, ter Žiga, ki prometne nesreče ni povzročil sam, ampak se je vanj zaletel neizkušen mlad voznik. Delila sta svoji izkušnji in nas opozorila na pomembnost zbranosti in osredotočenosti na dogajanje v prometu.

Dragi dijaki: naj bo novo šolsko leto polno uspehov in rešenih izzivov.