Na sprehod smo peljali stanovalce Centra starejših Cerknica

Letos nas je september božal s toplimi dnevi in kar škoda bi jih bilo preživljati v zaprtih prostorih. Tega so se dobro zavedali tudi dijaki SGLŠ Postojna, ki se izobražujejo za bolničarje – negovalce in srednje zdravstvenike, in ki so v četrtek, 29. septembra, obiskali starejše občane Centra starejših Cerknica z namenom medsebojnega druženja in skupnih trenutkov v okviru projekta »Peljimo jih ven« in zabave s kulturnim programom.

V nagovoru je direktorica centra Biserka Levačič Nelec spomnila, da smo vsi ena generacija in poudarila pomembnost takih obiskov. Nato so oder zavzeli dijaki in dijakinje, ki so za stanovalce pripravili bogat kulturni program s petjem, igranjem klarineta in harmonik, skeči in plesom. Ko so se dijaki in dijakinje s starejšimi občani na plesišču dobro segreli, so se odpravili na sprehod po »Poti spomina«. Sprehod so ob vrnitvi okronali s čajem, piškoti in pesmijo ter plesom – kar pred domom na toplem jesenskem soncu. Zaposleni v centru so nato dijakom razkazali prostore in jih vključili v vsakodnevno delo nege in oskrbe.

Gotovo je spoznavanje življenja in kulture ljudi, ki živijo med nami, velikega pomena za vzgojo mladih; za solidarnost, odprtost in sodelovanje, in le če bomo znali povezovati energijo in znanje mladih z izkušnjami in modrostjo starejše generacije, bomo lahko uspešna družba. V današnjih gospodinjstvih največkrat živita le dve generaciji, redkokdaj še tretja ali celo četrta, zato ni naravnega medgeneracijskega pretoka informacij. Starejši so tisti, ki podajajo vrednote, tradicijo, običaje, izkušnje – in to moramo spodbujati. Mlade izkušnja pomoči starejšim bogati in jim da smisel.

 

Srečanje nedvomno pomeni razvijanje spoštovanja, sožitja in solidarnosti. S tem srečanjem tudi bogatimo naše vzgojno delo. Najlepša hvala Centru starejših Cerknica, še posebej direktorici Biserki Levačič Nelec in namestnici direktorice Centra za področje ZNO Mirjam Anzeljc Šušnjar za povabilo.

 

Mentorica dijakom je bila profesorica in mentorica prostovoljstva Anica Emili Podboj, program je povezovala profesorica Tadeja Premrov.