1. tekmovanje v drevesnem plezanju v Sloveniji bo potekalo v Postojni

Področje arboristike – nege dreves v urbanem okolju – v Sloveniji ni ustrezno urejeno in tudi to je razlog, da so mnoga drevesa, ki jih desetletja niso vzdrževali, v slabem stanju in da je veliko dela opravljenega nestrokovno. Srednja gozdarska in lesarska šola (SGLŠ) Postojna je letos skupaj z Arboretumom Volčji Potok d.o.o. in izvajalskim podjetjem na področju arboristike TISA d.o.o. izoblikovala pobudo za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) negovalec dreves na višini, ki je bila kasneje na Centru Republike Slovenije za poklicno izobraževanje (CPI) Slovenije sprejeta. V prihodnjih letih bo omenjena nacionalna poklicna kvalifikacija tudi zaživela. Na šoli pa že dve leti deluje tudi popoldanski arboristični krožek, ki zaobjema drevesno plezanje in nego dreves na višini za dijake, ki jih ta vsebina zanima. Učitelja gozdarstva in vodji krožka Josip Maljevac in Andrej Čeč sta znanja in veščine nege dreves na višini pridobila na izobraževanjih doma, predvsem pa v tujini.

V Sloveniji ne obstaja veliko ljudi, ki se poklicno ukvarjajo z nego dreves na višini in širša javnost ne ve veliko o stroki, ki skrbi za nego dreves v urbanem okolju. Zato se je znotraj našega kroga oblikovala zamisel, da bi vsebino svojega dela predstavili širši javnosti v obliki tekmovanja, ki bo zanimiva in atraktivna za gledalce. Tako bomo v SGLŠ Postojna priredili 1. tekmovanje v drevesnem plezanju v Sloveniji, ki bo mešanica plezanja in uporabe različnih vrvnih tehnik pri vzpenjanju v drevo ter velike doze adrenalina

3. junija 2017 se bodo v Parku SGLŠ Postojna tekmovalci pomerili v štirih disciplinah: hitrostnem plezanju na 22 metrov visoko drevo s pomočjo oprimkov in vej, hitrostnem plezanju po vrvi 13 metrov od tal, reševanju na drogu, kjer bo tekmovalec moral spustiti ponesrečenca iz 5 metrov višine na varna tla, in delu v krošnji, kjer bo tekmovalec na 5 točkah moral izkazati določeno znanje standardnega dela negovalca na višini. Vse discipline so varne, saj tekmovalci uporabljajo varovalno opremo. Poleg tekmovalnega dela bomo v spremljevalnem – izobraževalnem programu prikazali tudi posledice napačne rabe opreme pri delu na drevesih.

Glede na svojevrstnost tekmovanja bo opazovanje spretnosti, ki jih bodo prikazovali tekmovalci, velik užitek, zato vabljeni v Park SGLŠ Postojna, 3. junija 2017, od 10. ure naprej, na 1. tekmovanje v drevesnem plezanju v Sloveniji.

Več informacij o poteku tekmovanja bomo podali v mesecu maju.