Postali smo državni prvaki

Tako bi se lahko prebral naslov v dnevnem časopisju, če bi gledali samo tekmovalno plat. A tekmovanje je v tem primeru manj izpostavljeno. Vseeno. Prvaki smo (državni tudi, saj je bilo tekmovanje na državni ravni) ker pa je šele v fazi vzpona, so tekmovale tri ekipe (v upanju, da se jim bodo v naprej pridružile še katere). Gre za družabno-tekmovalno srečanje krožkarjev, ki na srednjih šolah obiskujejo lovski krožek oz. krožek naravoslovja in lovstva. Srečanje poznamo pod imenom »Male zelene celice«.

Letošnje leto moramo posebej izpostaviti gostitelje. Lesarska šola Maribor se je izkazala z visoko zastavljenim standardom, kateri je srečanje povzdignil na zavidljivo visok nivo. Mateja in Renato sta tekmovanje dobro vodila, dijaki in dijakinja so odgovarjali na nivoju lovskega izpita in štiričlanska komisija je bila tako stroga kot mora biti – razjasniti je bilo potrebno pomanjkljivosti, ki so odgovoru manjkale do 100%. Tako je bila prisotna tudi izobraževalna plat srečanja. Jasno definirana vprašanja in razčlembe odgovorov so omogočali zares objektivno ocenjevanje.

Za primerno energetsko oskrbo možgančkov so poskrbele dobrote na mizici, katere so se drobile med žvekalnimi ploskvami predmeljakov in meljakov, da pa je bil govor nemoten, je poskrbel sokec.

Delovanje stremenca, kladivca in nakovalca je najprej preskusila igra trditev. Morebitne slušne okvare bi lahko kaj hitro pripeljale do napačnega odgovora, saj že ena napačna (ali napačno slišana) beseda v trditvi lahko pripelje do čisto drugačnega rezultata, kot je bil sprva nakazan. Da je bilo še bolj napeto, se je točkovanje lahko z vložitvijo »jokerja« (srnjakovega roga) podvojilo.

Ko so se ušesne votline izkazale kot brezhibne, je pretočnost možganskih zavojev preverila še igra popolnih odgovorov. Tu je bilo v ospredju poglobljeno znanje o živalih, okolju in lovskih navadah.

Podvajanje točk in delno popolni odgovori so ekipe privedli do polčasa, kjer je bila igra za prvo mesto še vedno zelo odprta. Da ne bi obnemogli, smo v miru pojužnali (župca pa šnicli dobro denejo) in se vrnili v igro drugega polčasa.

Letošnja novost, ki sta jo organizatorja vpeljala, se je izkazala za dobro »strokovno-razvedrilno« poživitev dogajanja – lovski activity. Risanje po tabli in pantomima sta od igralcev zahtevala primerne gibalne veščine, ki so gledalce večkrat popeljale tudi do smeha (da smo bili zdravi – smeh je pol zdravja).

Po končanih treh sklopih nalog pa se je nakazal zanimiv vrstni red. Razlika v točkah je bila nekoliko večja, vendar še vedno odprta. Čas pa je prišel za zaključno aktivnost. Lepo vreme je služilo zadnji aktivnosti na prostem. Usklajenost dihanja in srčnega utripa je odločilno vplivala na živčni sistem, da je bila koordinacija kazalca prava in zadetek tam, kjer mora biti. Streljanje z zračno puško je lahko zelo zahtevno (tukaj ne govorimo o zbijanju piksen s plota ampak o dosežku 47 krogov od petdesetih možnih).

Ekipa BIC Naklo je letos pomlajena. Imeli so nekaj malega smole s podvajanjem točk in nemirno roko ter tako pristali na tretjem mestu. Zagotovo bodo v naprej močnejši. Ekipa LŠ Maribor je pokazala izredno željo po vrhunskem uspehu in tudi nivo pokazanega je bil visok, a je bila naša ekipa SGLŠ Postojna tokrat nekoliko pretrd oreh. Ekipa je bila dovolj izkušena in tudi dobro pripravljena. Želja po vrnitvi prehodnega pokala (lovske palice) v Postojno je v njih tlela kar nekaj časa in na koncu se jim je uresničila (prehodni pokal bo letos krasil učilnico 12). Čestitke so si zaslužili in prejeli vsi po vrsti. Za spomin na srečanje pa so prejeli še plaketo in praktično nagrado (lovske knjige in značko).

Prijetna debata ob gasilski fotki za zaključek, se je končala s stiski rok in željo po snidenju na naslednjem srečanju.

Naša ekipa je izpolnila svoje želje in cilj in tako simbolično zaključila dejavnost lovskega krožka na najvišjem nivoju. Čaka jih matura. Ekipa drugega leta pa ima zelo močno kost za glodanje, saj doseganje lepih rezultatov zahteva kar nekaj znanja.

Gregor Češarek, mentor lovskega krožka na SGLŠ Postojna