GOZD IN ČLOVEK MED VČERAJ IN DANES – MLADI ČUVAJI IZROČILA dan odprtih vrat inovacij Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna

Spoštovani!

SGLŠ Postojna vas vabi na predstavitev izjemnih znanj, spretnosti in veščin,  ki so gradile civilizacije preteklosti, danes pa je to iskano ekskluzivno znanje. Mladi čuvaji izročila, dijaki SGLŠ Postojna, ki jih boste ta dan lahko spoznali in videli njihovo delo, so prenašalci znanj na nove generacije.

Ste že kdaj imeli priložnost opazovati izdelavo predantične peči, gledati pridobivanje železa iz železove rude v taisti peči? V četrtek, 25. maja bo celoten postopek na ogled v SGLŠ Postojna. Mladi čuvaji izročila bodo tudi kuhali oglje v oglarski kopi, izdelovali skodle in predli prejo na kolovratu.

Učitelji, njihovi mentorji, ki so v dijakih prepoznali ali pa vzbudili željo po ohranjanju dediščine, bodo z dijaki pripravili tudi razstave (inovativnih izdelkov dijakov, zaključnih izdelkov dijakov, starih gozdarskih orodij), prikaze (veščin arboristike in trening tekmovalcev plezanja, delovanja simulatorja napetosti lesnih vlaken, oskrbe poškodovanca po delovni nesreči v gozdu), lahko boste žagali z amerikankosekali z ročno izdelano sekiro, izdelali boste lahko skodlo, dvignili nivo adrenalina med plezanjem na drevo ali med spuščanjem po zip line-u, udeležili se boste lahko strokovnega predavanja o uporabi lesnih vrst v različne namene, si ogledali nove pridobitve SGLŠ Postojna (objekt za apiterapijo) in še kaj!

Vstop bo prost. Za skupine so zaradi vodenja obvezne prijave na elektronski naslov leon.kernel@guest.arnes.si ali ne tel. št. 031 557 436.

Časovni in natančnejši prostorski razpored sledi v začetku prihodnjega tedna.

Veselimo se srečanja z vami!

Pripravil: Leon Kernel, univ.dipl.inž.gozd