Kulturno-naravoslovno-športni dan: Trgatev

V sredo, 13. 9. 2017, smo se dijaki 4. z udeležili športnega dne v Ložu pri Vipavi. Dušan Benčina, gospodar kmetije Benčina, nas je povabil na pomoč pri trganju grozdja na njegovi posesti in z navdušenjem smo se vabilu na pomoč odzvali, saj smo pričakovali, da dan ne bo preveč športni, ampak bolj ležerni dan preživet na svežem zraku. Pa smo se ušteli …

Na čudovit sončen dan smo se ob 8.00 zbrali v vasi Spal pri Vipavi, kjer smo najprej trgali belo grozdje sorte ‘Zelen’. Po dveh urah dela smo se podali na polurni pohod do vasi Lože, natančneje v vinograd Slivnica, kjer smo trgali rdeče grozdje – ‘Merlot’ in ‘Refošk’. Po krepkih štirih urah trganja grozdja, hoji v hrib in nošenju polnih veder grozdja smo ugotovili, da tale športni dan ni od muh in da smo utrujeni bolj kot po klasičnih šolskih športnih dnevih. Vmes nas je profesorica Premrov naučila razlik med wine, vine in vineyard, gospod Benčina razlik med sortami grozdja, uživali smo v čudovitem razgledu na Vipavsko dolino in planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda in klepetali z domačini, ki so pomagali na trgatvi. Na koncu nam je g. Benčina prestavil svoj predelovalni obrat, kjer smo spoznali, kako bo iz nabranega grozdja nastalo vino, in si ogledali vinsko klet.

Vožnja z avtobusom nazaj v Postojno je potekala v tišini, čemur je botrovala utrujenost. Večina izmed nas je grozdje trgala prvič in bila nam je vredna izkušnja. Iz grozdja dobiti vino še zdaleč ni enostaven postopek …

Iskrena hvala Ivu Planincu ter Dušanu in Danici Benčina.