EACEA Town Twinning project “Nice to meet you”

Septembra 2017 se je začel izvajati projekt EACEA Town Twinning project “Nice to meet you” (Vesel sem, da sem te spoznal). Partnerja projekta sta Občina Postojna, ki je uspela na razpisu in za namene projekta pridobila finančna sredstva, in italijansko mesto Fiumicello, projekt pa bo trajal 20 dni; od 18. septembra do 7. oktobra. Vse dogajanje se bo odvijala tako v Postojni kot v Fiumicellu. Obe občini sta namreč pred enakim izzivom vključevanja migrantov v družbo in to problematiko bo naslavljal projekt, v katerega so vključeni osnovno- in srednješolci, mladi, migranti, predstavniki skupin z manj možnostmi in upokojenci. Organizirane bodo okrogle mize in ena gledališka predstava.

V projektu sodelujemo tudi dijakinje in dijaki SGLŠ Postojna. V soboto, 30. 9., smo začeli enotedenske aktivnosti – multimedijske delavnice in produkcijo gledališke predstave, v kateri bodo sodelovali migranti, Italijani in Slovenci, premierno pa bo predstavljena v soboto, 7. oktobra, v Fiumicellu.

POROČILO UDELEŽENCEV IZ FIUMICELLA

V soboto, 30. 9. 2017, smo se odzvali povabilu združenja Qarantasettezeroquatro in obiskali mesto Fiumicello v Furlaniji, kjer smo se po uvodnem formalnem pozdravu predstavnika za kulturo in predstavitvi sodelujočih ter projekta samega odpravili še na ogled znamenitega mesteca Oglej, potem pa po kosilu z lokalnimi prebivalci ter skupino tamkajšnjih migrantov iz Pakistana in Afganistana preživeli zelo prijetno popoldne – skozi aktivnosti, druženje in pogovor v spoznavanju njihovega življenja in s tem tudi nas samih. Dogodka, na katerega se je iz Postojne pripeljal cel avtobus udeležencev, sta se udeležila tudi Miran Žitko, svetovalec za družbene dejavnosti na Občini Postojna  in podžupan Postojne Andrej Berginc. Pri projektu sta sodelovali še dve postojnski šoli: Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna – ki kot gostiteljica migrantov mladoletnikov (MBS) v Postojni tudi izvaja ta projekt; OŠ Antona Globočnika, Dnevni center ŠENT (kjer so poleg lokalnih varovancev k udeležbi pozvali tudi kolege iz Ajdovščine in Nove Gorice) ter Društvo upokojencev Postojna.

Naši mesti si namreč delita skupno družbeno in kulturno temo: sprejem in integracija prosilcev za azil v lokalno okolje. Del projekta se je istočasno odvijal v obeh občinah, kjer so se krajani različnih generacij pod mentorstvom Mateje Vekar in Tine Zorman na več vrstah delavnic ter okroglih mizah ukvarjali z migrantsko tematiko. Z izvedbo takšnega projekta smo poskušali ponuditi drugačen pogled na to vprašanje- skupaj s someščani, šolami in mladino tudi z uporabo inovativnih metod, kot sta umetnost in multimediji vpeljati nove prakse vključevanja v okolje.

Sobotni dogodek je bil namenjen predstavitvi oz. otvoritvi širše oblikovane vizije, v mestecu Fiumicello bo namreč cel teden ostalo pet dijakinj – prostovoljk iz SGLŠ – na multimedijskih delavnicah in produkciji gledališke predstave, ki bo tam premierno predstavljena v soboto, 7. oktobra, v sklopu festivala ‘Contaminazioni digitali’, kamor se seveda vrnemo na ogled in nadaljujemo z druženjem. Bistvo projekta so namreč trenutki, ko so ljudje skupaj in soočajo poglede, ideje in rešitve …

Vse zainteresirane vabimo, da se nam pridružite na ekskurziji v Fiumicello 7. oktobra. Prijave zbiramo na naslovu obcina@postojna.si.

Mateja Vekar