Simbioza giba

Simbioza od leta 2011 povezuje Slovenijo. Socialna inovacija, ki je združila modrost in mladost in pokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer prihodnosti, je v računalniške delavnice vključila več kot 20.000 ljudi. Dijakinje in dijaki SGLŠ Postojna smo tudi letos vključeni v projekt Simbioza, ki ga koordinira Anica Emili Podboj.

Projekt SIMBIOZA GIBA je del Simbioze, s katerim želimo biti zgled celotni Sloveniji. Na noge želimo dvigniti vse, ki so čakali na pravi trenutek. To je teden, ki marsikomu spremeni življenje. Teden, ki predrami mlajše generacije in spomni starejše, da obstaja tisto nekaj, kar jih združuje. Da vedno in povsod lahko govorijo isti jezik. Jezik zdravja, pravega načina življenja, sreče, trenutkov in funkcionalnih teles, ki ne poznajo in priznavajo let. Jezik, ki za svoje izražanje in sporazumevanje ne potrebuje besed. Jezik, ki mu pravimo gibanje. Letos je potekal med 14. in 21. oktobrom 2017. 

Letos smo s Simbiozo (zopet) gibali tudi mi. Spomnimo: lani smo v okviru projekta Simbioza giba na sprehod peljali stanovalce DEOS Cerknica (“Peljimo jih ven”)

Letos smo se povezali z društvom VEZI, ki ima v Postojni stanovanjsko skupnost. Stanovanjska skupnost je namenjena odraslim osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju in zaradi različnih razlogov in okoliščin ne morejo več bivati v domačem okolju. Posameznikom je v programu nudeno bivanje ter  strokovna in laična pomoč in podpora za vsakodnevno življenje v smeri večje participacije, možnosti izbire, boljše kvalitete življenja, širjenja socialne mreže, normalizacije in integracije. 19. 10. 2017 smo se s stanovalci društva VEZI odpravili na sprehod po Postojni. Najverjetneje smo ujeli zadnji dan za aktivnosti v jesenske barve odeti naravi. Nadihali smo se svežega zraka, se veliko družili in nasmejali in upamo, da so z nami uživali tudi stanovalci VEZI.