EKSKURZIJA PO BALKANU

Medtem, ko je večina ljudi še spala se je za 3.z pričela dolgo pričakovana strokovna ekskurzija po Balkanu. Prvi dan je po kratkem postanku v Senju našo pozornost pritegnil Nikola Tesla in obisk njegove rojstne hiše v Smiljanu. Pot nas je vodila preko Jajca do Sarajeva, kjer smo začutili utrip nočne Baščaršije. Sarajevo nas je zjutraj pozdravilo v snegu…vendar mi se nismo dali. Vodeni ogled skozi mestno jedro do Srednje zdravstvene šole Sarajevo je bil poln zgodovinskih kotičkov…Na omenjeni šoli smo si dali zavezo o sodelovanju v bodoče.

Izvrsten par voznikov avtobusa nas je pripeljal do Višegrada in znamenitega mosta na Drini. Ogled markantnega Kamengrada oziroma Andrič grada, ki je mesto v mestu nam je dal misliti, kaj vse je sposobna človeška domišljija. Ko ji daš prosto pot nastanejo večni spomeniki, kot so Kamengrad in naša naslednja postaja Drvengrad. Obe mesti sta ideja velikega režiserja Emirja oziroma Nemanje Kusturice. Večer drugega dneva naj bi se končal v Kraljevu…v bistvu pa se je šele dobro začel!

Srednja šumarska škola Kraljevo in Srednja medicinska škola Kraljevo z našo šolo tesno sodelujeta, zato je bilo samoumevno, da nas bosta gostili kot kralje. In res je bilo tako. Po toplem sprejemu so za dijake pripravili presenečenje – zakupili so nočni klub, kjer so se dijaki zabavali skupaj z njihovimi vrstniki iz Kraljeva.

Po prekratki noči smo si ogledali samostan Žiče in Srednjo zdravstveno šolo. Spoznavni večer dan prej in nepozaben drugi dan je ob slovesu dijakom naše in kraljevske šole na oči zvabil solzo…z obljubo, da se srečamo v najkrajšem možnem času.

Četrti dan nas je pot nesla ob reki Donavi do Djerdapa (hidroelektrarne), Lepenskega vira (najdišče prazgodovinskega človeka), imenitne etno kmetije in Viminaciuma (edinstveno rimsko mesto, ki je v svojih najboljših letih imelo okoli 30000 ljudi). Zadnja postaja in hiter postanek cerkve Sv. Save v Beogradu je bil hkrati tudi sklepni del strokovne ekskurzije, ki jo je izvrstno pripravila in vanjo vložila ravnateljica Cvetka Kernel. 

V zadnjih kilometrih do doma smo si bili edini, da ekskurzija ne bi bila prava brez odlične ekipe dijakinj in dijakov 3.z, šoferjev Boštjana in Oliverja (zakon sta!), profesorice Tine Šorc, ravnateljice Cvetke Kernel ter razrednika Dragana Babudra.

Dragan Babuder