Trgatev (športno-kulturno-naravoslovni dan)

V petek, 20. 9. 2019, smo se dijaki 4. z udeležili športnega dne v Ložu pri Vipavi. Dušan Benčina, gospodar kmetije Benčina, nas je letos že tretjič tradicionalno povabil na pomoč pri trganju grozdja na njegovi posesti. Dijaki smo pričakovali, da dan ne bo preveč športen, ampak bolj ležerno preživet na svežem zraku. Pa smo se ušteli …

Na čudovit sončen dan smo se ob 8.00 zbrali v vasi Lože pri Vipavi. Gospod Benčina nas je naučil veščin trganja grozdja ter poučil o razlikah med sortami grozdja. Med delom smo uživali v čudovitem razgledu na Vipavsko dolino in planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda in klepetali z domačini, ki so pomagali na trgatvi. Po krepkih štirih urah trganja grozdja, hoji v hrib in nošenju polnih veder grozdja smo ugotovili, da tale športni dan ni od muh in da smo utrujeni bolj kot po klasičnih šolskih športnih dnevih. Po trgatvi nam je g. Benčina predstavil svoj predelovalni obrat, kjer smo spoznali, kako bo iz nabranega grozdja nastalo vino, in si ogledali vinsko klet. Na naše veliko presenečenje je gospodar za dijake pripravil predavanje na temo Vino in zdravje, ki ga je imela dr. Vodopivec iz sežanskega zdravstvenega doma. Gospodar je po predavanju dodal svoje nasvete o kulturi pitja vina.

Trgatev bi lahko strnii z besedami: sladka, nepozabna in so(n)čna! Vožnja z avtobusom nazaj v Postojno je potekala v tišini, čemur je botrovala utrujenost. Večina izmed nas je grozdje trgala prvič in bila nam je vredna izkušnja. Iz grozdja dobiti vino še zdaleč ni enostaven postopek …