V SGLŠ izdelujemo imenitno plovilo

V SGLŠ Postojna naši mizarji te dni skupaj z ameriškim mentorjem Archom Davisom izdelujejo imenitno leseno plovilo. Gre za čoln, ki bo dolg  natančno 3,9 metra, težak bo okrog 70 kilogramov, izdelan pa bo iz smrekovine, macesnovine in furnirskih plošč. Ves les zanj smo pridobili iz slovenskih gozdov. Plovila Penobscot 13, po tipologiji Dinghy, sicer obstajajo v več izvedbah, z njimi pa še vedno prirejajo tekmovanja. Namenjeni so v glavnem tekmovalnemu jadranju, a zaradi svoje zasnove omogočajo tudi uporabo manj izkušenim jadralcem, lahko pa jih upravljajo tudi do štirje čolnarji z vesli, je strokovno razložil Romano Pavlovič, učitelj praktičnega pouka v SGLŠ, ki bdi nad projektom nastajanja čolna, dijaki pa so še pred prihodom ameriškega mentorja, po njegovih priporočilih, izdelali maketo skeleta čolna in lupino zanj. Pavlovič se je naloge zelo razveselil, saj si je tudi sam že dolgo želel, da bi si naredil takšen čoln in se z njim popeljal po domačem Palškem jezeru, v bližini svojega doma. Pavlovič je o ameriškem mentorju povedal, da je mojster v pravem pomenu besede, izreden rokodelec. Pri delu uporablja veliko ročnega orodja na katerega smo mi morda že malo pozabili in to je za naše dijake zelo dragoceno.

Pobuda za izdelavo čolna in za mentorsko sodelovanje dizajnerja in izdelovalca plovil Archa Davisa, je prišla neposredno iz Bruslja. »Aleš Verdir, ki opravlja diplomatsko službo v evropski prestolnici, nas je kontaktiral po elektronski pošti,« pojasni ravnateljica SGLŠ Postojna Cvetka Kernel in doda: »Menda sta z Archom Davisom prijatelja, mojster naj bi Alešu Verdirju pomagal obnoviti čoln, zaradi strokovnosti Archa Davisa pa je želel pomagati pri prenosu tovrstnega znanja v Slovenijo. Verdir je pobudo za sodelovanje naslovil na tri lesarske šole v Sloveniji, a odzvali smo se le mi. Nisem dolgo razmišljala, le s kolegi sem se posvetovala in potem takoj rekla ‘ja’. Ta projekt se mi zdi izjemna priložnost za naše dijake. Prihodnost mizarstva v Sloveniji je namreč v butični produkciji, izdelava čolna pa je eden od takšnih podvigov, ki dijakom lahko pomaga, da se bodo bolje znašli v življenju. Tudi za šolo je pomembno, da se takšnega projekta loti, da zna in si skupaj z dijaki upa izdelati čoln, kar je nekoliko tudi stvar prestiža.«

Naš čoln že dobiva lepo podobo, mojster Davis ga bo z dijaki SGLŠ obdeloval še ves prihodnji teden, vse do 15. novembra, potem pa bodo sami porabili še kar nekaj časa in najbrž staknili še precej žuljev, preden mu bodo vdahnili dušo.Vabljeni, da si ga ogledate v lesarskih delavnicah na dnevu odprtih vrat, ki bo potekal 14. 11 2019, od 16. do 18. ure.